Välj en sida

8f7e8aef7753c919_400x400ar

Camilla Wallander är VD för Berghs School of Communications. Skolan erbjuder strategisk och kreativ utbildning på olika nivåer inom marknadskommunikation. Samarbete med yrkesverksamma lärare och verkliga uppdragsgivare ger studenter och kursdeltagare kunskap för att engagera och bryta ny mark, både i Sverige och utomlands. Jag har själv både gått på skolan som elev och undervisat där, och kan vittna om vilken smältdegel skolan är hur viktig den är för kommunikationsbranschen.

Under Camillas ledning har skolan tagit en viktig position som den tongivande institutionen för utbildning och utveckling av marknadskommunikation i Sverige.

I tisdags tog skolan emot det stora Annonsörpriset med motiveringen: ”Under drygt sju decennier har du släckt massor av kunskapstörst och samtidigt tänt gnistan till inspiration. Med kreativitet och nyfikenhet har du utbildat tiotusentals människor, som tack vare dig satt viktiga avtryck på allt från marknadsavdelningar till reklambyråer.”

Camilla Wallander kommenterade då stolt så här:
– Vi har arbetat hårt på att bredda vårt utbud. Förutom att utbilda blivande och professionella kommunikatörer har vi nu kurser för personer utan förkunskap såväl som kurser för ledare. Vi ser ett stort behov av fler kommunikativa ledare, som kan driva förändringsarbete framåt och involvera sina medarbetare.

Som ledare av Sveriges mest franstående skola inom kommunikation är jag såklart nyfiken på hur Camilla ser på sitt jobb.

Hej Camilla Wallander – under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc) ?
Jag tycker om att variera plats där jag jobbar, och att jobba för mig betyder mest att mötas. Möta personer, grupper, samarbetspartners, studenter, inspiratörer. Skrivbordet blir ett depåstopp där jag landar några gånger per dag och skapar överblick, framför allt i kalendern. Annars är mötesrum min arbetsplats. Olika för olika tillfällen. Mitt eget mötesbord, glasrummet där man ser ut över Sveavägen, kakelrummet med 1000 kakelplattor signerad en Grafisk Design student, Vita rummet eller Berghs café. Varje vecka har jag minst 4 frukost- eller lunchmöten, och jag tar gärna lunch själv på café för att planera min tid. Hemma jobbar jag med Iphone och Ipad i soffan ett par timmar varje kväll.

Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?
Min Iphone, och ett fint Berghs block. Jag försöker skriva korta mail och då funkar telefonen bra, jag uppdaterar min kalender 5-6 ggr per dag med nya aktiviteter och egen planerad tid och jag använder appar som underlättar. Men jag älskar att skriva på papper fortfarande. Mind-maps, skisser, sorterar uppgifter, sätter ihop samband, illustrerar tidsmässigt olika uppgifter etc. Jag tänker bra när jag skriver. Är jag i ett mötesrum med whiteboard går jag oftast fram till tavlan och summerar. Min MacBook Air är naturligtvis viktig också, men Iphone regerar.

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
Jag behöver vara ensam, men gärna i miljö. Mitt favoritställe är Il Caffe på Kungsholmen, eller liknande ställen där många sitter och jobbar. Med gott kaffe och bra musik, viktigt. När jag jobbade på NK så åkte jag ofta till varuhuset i Göteborg med tåg. Det var perfekt att få 3 timmar själv, på ett tåg i rörelse. Köpa med en kopp kaffe och croissant, lägga fram block, penna, telefon och några tidningar som Wired, Fast Company.

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
Min arbetstid ser ungefär likadan ut, med mycket möten och olika miljöer. Men jag lever med mobil och ipad på ett helt annat sätt. Det parallella arbetet har ökat dramatiskt, alltid uppkopplad och på flera olika deviser. Mitt sociala medier engagemang har också en starkt växande kurva. Jag var tidig på Facebook, kopplade på Instagram så fort det kom, testade Vine direkt men gick över till Instagram när det fick samma funktion, kör LinkedIn och Twitter. Från mer fokus på sociala medier privat till mer fokus i jobbet. Jag går in på dem alla ett antal gånger varje dag, uppdaterar mig och försöker bidra så mycket jag hinner.

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
Jag börjar arbetsdagen vid 21.00 på kvällen då jag går igenom min kalender för dagen därpå och förbereder mig inför olika möten, svarar på mail och uppdaterar sociala medier. Kör ett par timmar. Efter att ha lämnat minsta tjejen på skolan så är jag på jobbet vid 8.30 på morgonen (om jag ej har frukostmöte på stan – då kommer jag in vid 9.30), och går hem till middag kl 18.00. Under ”transportsträckor” (på buss, tunnelbanan, när jag går) under helgen så kollar jag alltid mail och sociala medier. Det känns helt naturligt, och inget jag störs av. Även på semestern. Jag har en förmåga att kunna vara i nuet i det jag gör, så jag har lätt att koppla till/från. Jag åtgärdar sällan något, utan stjärnmarkerar mail om det är viktigt, eller skriver in ”kom ihåg”.

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?
Jag använder appen ”My tasks” för allt. Jag har olika listor som ”viktigast”, ”snabb göra”, ”utveckling”, ”marknadsföring” etc. Jag skriver in, styker, grupperar, ändrar ordning. Det hjälper mig att ej vara stressad av de tusen saker jag håller på med. Till olika presentationer behövs bilder och filmer, så google bildsök och vimeo används frekvent. Sen nyttjar jag konverteringssiter för omvandla film, ljud, bilder etc. Google är nog mitt främsta verktyg till allt tänker jag Nyttjar Google Drive för gemensamma dokument, Google Mail, Google Maps etc etc.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
Att vara tillsammans och få energi av det är nog fortfarande något som är viktigt för oss. Vi får idéer ihop med andra, vi får koll, vi har kul och vi är del av ett sammanhang. Men naturligtvis tänker vi efter vilka arbetsuppgifter vi ska göra och i vilken miljö det funkar bäst. Uppgifterna för dagen styr i större utsträckning vårt val av plats. Om flexibiliteten ökar, så kommer även behoven av tydlighet kring mål och uppföljning vad vi bidrar till. Jag tror inte på kontroll, men jag tror på någon form av överblick över vad som görs och hur det relaterar till varandra. Jag tror vi kommer att röra oss i cirklar (Google inspirerad, jag vet;). Mellan olika platser, mellan olika projektgrupper, men där cirklarna går ihop ofta. För där uppstår kommunikation!

Vill du läsa mer intervjuer i min serie Hur jobbar DU? hittar du d em här:
Anders Svensson– Nordic Country Manager på Znaptag
Bertil Myhr– konsult Springtime
Nicholas Högberg– VD Tre
Renata Chlumska– äventyrerska
Heléne Björklund– kommunalråd Sölvesborg