Välj en sida

bertil-ipad
Bertil Myhr överger PC:n för iPad.

Häromdagen läste jag ett inlägg på min forne arbetsgivare Springtimes blogg. Min gamla kollega Bertil Myhr inspirerades av #blogg100, men i ett nytt perspektiv. Med nya officepaketet för iPad tänker han lämna den bärbara datorn på kontoret i 100 dagar och satsa mer på att jobba från iPaden.

Det här tycker jag låter intressant, eftersom jag ju har en liten bloggserie om hur vi definierar arbetet och hur man kan tänka nytt kring hur man jobbar. Därför är jag glad att Bertil ställer upp på en e-postintrevju här på bloggen om hans nyvunna kärlek till iPaden som arbetsredskap.

Hej Bertil, vissa av oss bloggar i 100 dagar, men du ska jobba med din ipad i 100 dagar. Varför då?
Först om utmaningen, så det inte blir något missförstånd: Jag har inte tänkt att sitta på kontoret och jobba på iPaden, utan det handlar om att jag bara ska ta iPaden med mig hem eller ut på fältet. En lagom ambition för en hårt tillvänjd PC-användare.

Jag blev helt såld på iPad när den kom och använder den till allt mer: tidningsläsning, mail och bankaffärer. Men resultatet blev att jag varje dag släpar både laptop och PC samt mobilen till och från jobbet – det borde räcka med två enheter.

Nu försöker jag göra om iPaden till en laptop. Misslyckas mitt experiment så har jag en Plan B: byta ut både iPad och iPhone mot en ”phonepad” eller vad man nu ska kalla den. Alltså en smartmobil med jätteskärm. Är också nyfiken på de nya armbands-mobilerna.

Vad kommer du inte kunna göra med ipad:en jämfört med datorn?
Min utmaning började med insikten att Microsofts lansering av Office-apparna förra veckan borde göra det möjligt att jobba enbart med iPad. Med Word, Excel, Powerpoint tillgängliga som appar och OWA (motsvarande Exchange) har jag alla pusselbitar på plats som behövs för att klara allt jobbrelaterat – åtminstone teoretiskt. Men vissa program finns förstås inte som appar, till exempel mitt favoritverktyg Adobe Acrobat Professional. Hårdvaran är kompletterad med ett bra tangentbordsskal – när det sitter på väger iPaden in på just över ett kilo.

Vad är den stora vinsten med att bara köra med ipad:en?
En lättare portfölj.

Under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc) ?
För tillfället är jag nästan alla dagar på kontoret. Säg att 90 procent av arbetstiden är där och resten hemma eller på externa möten. Men periodvis har jag arbetat betydligt mer hemifrån och det skulle kunna bli så igen.

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
Platsen spelar inte så stor roll. Jag är bra på att stänga av omgivningen när det gäller. Ett tips är att byta det sena kvällspasset mot tidig morgon – lägg dig i tid och sätt väckning på klockan fem istället, då är åtminstone jag piggare och tänker snabbare.

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
Den största skillnaden är nog att min papperskonsumtion minskat ännu mer. Jag skriver ut någon gång om dagen, oftast för att läsa och vila ögonen från skärmen en stund. Troligen tillhör jag ändå dem som använder skrivaren på kontoret mest. Försöker också göra mig av med papperstidningar. På bussen läser jag hellre DN på iPad än Metro.

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
Kontorstid är alltid basen. Som konsult är det annars tillgänglighet via mobil och mail som gäller, oavsett tid var jag befinner mig.

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg för oss som vill använda ipaden mer?
Office kommer förstås först – det räcker väl ganska långt? Jag kanske låter som en prylglad teknikentusiast, men trots min IT-bakgrund så har jag alltid varit en late adopter och accepterar bara nyheter som fungerar bra. Så det är snarare jag som behöver tips. Men ett par försök: Eniros app är underskattad, både för sök och för kartorna, som är bättre än både Apples och Googles (i Sverige). Min roligaste nyttoapp är PCalc, den funkar som en klassisk HP-räknare, en sån som skiljer oss ingenjörer från vanligt folk. Skype för iPad är riktigt bra och jag har ambitionen att använda det mer.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
Det lär inte förändras så mycket mer än det redan har, möjligen kommer vi att minska på ytorna. För övrigt vill jag bara upprepa min kommentar till ditt första inlägg i den här serien: Kontoret är inte mossigt, men ett eget tjänsterum eller ens ett eget skrivbord är inte mycket att slå vakt om – lokaler är dyra och vi kan göra roligare saker för hyrespengarna.

Vi serveras ibland skräckvisioner där någon forskare kommer fram till att den nya jobbverkligheten med mobilitet och frånvaro av fasta arbetsplatser skapar stress och psykiska problem. Jag menar att det är en helt perspektivlös kritik – tänk på vad vi har vunnit! Frånvaron av fasta arbetstider och tvånget att infinna sig på kontoret ser jag som en arbetslivsreform som effektivt motverkar stress.

Tack Bertil och lycka till!

Det är är en intervju i serien Hur jobbar DU? Tidigare intervjuer:
Nicholas Högberg, VD Tre
Renata Chlumska, äventyrerska
Heléne Björklund, kommunalråd Sölvesborg

Gillar du det jag skriver? Missa inte nästa post, lägg in mig i din Feedly-feed:
follow us in feedly