Välj en sida

anders+svensson+spotify1

När jag jobbade på Spray var Anders Svensson säljkungen, även kallad Kungen, kort och gott. Full med energi och ett munläder som få. Efter Spray var han en av de första anställda på Spotify (där han jobbade med annonsförsäljning) och är nu nordisk chef på en ny startup inom annonslösning för bilder. Jag var lite nyfiken på hur han jobbar, så här är min epost-intervju med honom, där han avslöjar ett av sina bästa arbetsverktyg – SL-kortet. Han berättar också att han gärna ser en 7 dagars arbetsvecka, men i hans eget tempo.

Hej Anders – vad jobbar du med nuförtiden?
Jag jobbar som Nordic Country Manager på Znaptag, vi är ett ungt företag och just nu är det fullt fokus på att bygga affären dels i Norden men även i USA och UK. Så jag spenderar mina dagar med möten! Möten med mediaköpare, publicister och personer som kan bli en del av det lag jag håller på att sätta ihop. Admin, planerande och e-mailande sker mellan eller på väg till dessa möten.

Under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc) ?
Vill hemskt gärna vara på kontoret, medarbetare är mitt bränsle och jag lär mig oerhört mycket bara genom att hänga med mina kära kollegor, just nu är det som sagt mycket fokus på möten, så 20-30% av min vecka är väl allt jag spenderar på vårt kontor just nu.

Sen blir det en hel del kaféjobba, vilket jag tycker om och föredrar framför hemmakontoret. Jobbar hemma då och då, men undviker det så mycket jag kan. Mest för att jag inte tycker det är kul att jobba ensam.

Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?
Min Mac, och SL-kortet!

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
På kontoret, lätt! Har inga bekymmer att koncentrera mig bland andra och surret från kollegor motiverar mig. I motsats mot andra ogillar jag att jobba hemma om jag verkligen måste fokusera på något.

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
Nu med kids och förort så det blir mer oregelbundna tider, för fem år sedan läste jag inte mejl klockan 21:30 så ofta, och om jag gjorde det så svarade jag förmodligen inte.

För att inte nämna klockan 06:30, om du har ett mejl från mig skickat 06:30 som är 5 år gammalt så är det en raritet! Pendeltåget är ett enormt bra kontor där jag startar och planerar dagen, för att på vägen hem avsluta den samma.

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
Jag kan nog påstå att jag jobbar dygnet runt. Inte 24 timmar i rad, men jag kan börja tänka på jobbsaker i stort sett när som helst, morgon som kväll, vardag som helg.

Jag har inget emot att sätta mig med mejl en timme på lördagen, tvärtom faktiskt. Jag tycker inte om att stressa och försöker se en jobbvecka som 7 dagar, sen kan det som sagt vara en timme på lördagen, och 8 en tisdag som exempel.

Jag ser det inte som störande att lägga några timmar på jobbet under semestern, jag ”kopplar” inte ner mig så att säga…

Sen i praktiken är jag ju beroende av andra i mitt arbete, så när mina kunder är tillgängliga är det ju ganska fiffigt att även jag är aktiv…

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?

Google maps! Sen är ppt, keynote och internet rätt bra att ha också 🙂

Du har ju jobbat merparten av ditt yrkesverksamma liv på heta dotcom-företag (Spray, Spotify och Znaptag). Vad förenar dessa arbetsplatser när det gäller sättet att jobba?
Jag trivs i miljöer där alla är övertygade om att VI ska vinna, och att det är VI som ska se till att det sker. Där alla är en del av lösningarna. Jag tror att en viss typ av person drivs till det som är lite otryggt och nytt, och tydligen trivs jag bäst med bland dessa personer.

Jag tycker om nya saker, som inte för det behöver vara självklara. Jag tycker om att utbilda, stöta på invändningar, bevisa att saker fungerar, jobba upp grymma relationer och tillsammans med kunder skapa total magi.

Jag blir bedrövligt dålig om jag ska förvalta, då säckar jag ihop. Jag vill bygga saker och platsa i drömlag som drivs av samma utmaningar som jag drivs av.

Jag tycker om att vara på ställen där min insats spelar roll, där det är sjukt viktigt att jag levererar, det kan i bland så klart vara lite skräckblandad förtjusning att känna så, men om det jag gör egentligen inte är så viktigt för firman så kan jag inte prestera.

Och det är denna spelplan de tre firmorna ovan har erbjudit.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
Med risk för att vara tråkig tror jag att det kommer vara ungefär som i dag. Det beror ju väldigt mycket på vilken typ av roll man har, vissa behöver ju inte vara på kontor, men personligen åker jag gärna in och samlar energi och inspiration innan jag rusar vidare mot nästa uppgift.

Det viktigaste med kontoret ur min synvinkel är att mina kollegor finns där, utan dom = ingen magi!

Slutligen – villaägare i förorten, som du är – hur jobbar du där egentligen? Vad är är favoritjobbet i villan?
Jag påtar gärna i jorden, är löjligt förtjust i blommor och annan växtlighet. Är novis i ämnet men tycker att jag bättrar mig år för år. På loftet står mina trummor, där borde jag jobba mer men det är lite svårt att få till av någon outgrundlig anledning.

Tack för intervjun Anders och lycka till med nya jobbet!

Vill du läsa mer intervjuer i min serie Hur jobbar DU? hittar du dem här:
Bertil Myhr, konsult Springtime
Nicholas Högberg, VD Tre
Renata Chlumska, äventyrerska
Heléne Björklund, kommunalråd Sölvesborg