Välj en sida

Jerry_Silfwer_talar_1

Vi är ju rätt många som blivit bitna av att blogga i och med Blogg100-utmaningen. Men det är ju inget kul att blogga om det inte är någon som läser inläggen. Därför vände jag mig till den person jag känner som är nördigast när det gäller hur man driver trafik och skapar engagemang på nätet – Jerry Silfwer.

Jag och Jerry jobbade ihop på Springtime och jag imponeras över att han alltid har svar på hur kunderna ska öka sin närvaro och engagemang på nätet. Han kan ställa sig upp på ett möte eller i ett föredrag och prata oavbrutet i flera timmar om minsta lilla detalj kring sociala medier, med högt engagemang, stor kunskap och samtidigt trollbinda publiken. Han driver även den populära bloggen Doktor Spinn och har nyligen startat sin egna byrå som heter Mad Science Digital. Han är också involverad i en startup som heter Tinitell, som jag bloggade om häromdagen.

Här är min intervju med Jerry, och har du en blogg kan jag lova dig en NYTTOCHOCK.

Vi är ju många som kör #blogg100 och ägnar ganska mycket tid på långa inlägg, men vi vill ju ha läsare! Om man börjar från noll – vad är dina bästa tips då?
Bestäm dig för en Engagement Bottom Line (EBL). Till exempel att varje bloggpost ska ha minst fem kommentarer plus femton reaktioner i sociala medier. Se sedan till att dessa siffror är tydligt synliga i din bloggdesign. Dessa fungerar som Social Proof.

Lägg inte nivån för högt i början, men lite tufft ska det också vara.

När du har publicerat ett inlägg gäller det att nå förbi din EBL. Tipsa vänner och bekanta, använd bloggens sociala kanaler på ett kreativt sätt. Tipsa personer som du tror skulle vara intresserade av den kunskap som du har delat.

När du har nått din EBL så är det fritt fram för dig att posta nästa inlägg och börja om. Om du postar innan så sänker du din EBL och därmed både din tyngd som inflytelserik bloggare och ditt momentum. Frekvens i digitala kanaler ska styras av din publiks engagemang, inte av din kalender.

Efter ett tag når du din EBL utan att behöva promota ditt inlägg. Då bestämmer du dig för att antingen öka postningsfrekvensen eller höja ditt eget EBL. Bägge ger mer trafik, men det sistnämnda ger dig mer inflytande över tid. Människor vill hitta inflytelserikt innehåll och bryr sig sällan om uppdateringshastighet.

Ur detta perspektiv är #blogg100 en trevlig företeelse och en social gemenskap, men risken är att många bra blogginlägg aldrig når sin publik.

Att sökordsoptimera verkar ju vara en hel vetenskap – för oss som aldrig kommer att grotta in oss på Analytics, vilka fem grejer får vi inte missa?
1. Gör en A- och en B-lista. På A-listan sätter du upp ord som du verkligen äger. Det kan vara ditt namn, ditt namn på bloggen, namn på dina produkter och tjänster. På B-listan sätter du upp ord som det vore bra om du rankade högt på. Ju färre fraser på varje lista, desto större blir dina chanser att lyckas.

2. Använd Google Planning Tool för att researcha dina ord på B-listan. Du kommer säkert att vilja byta ut några eller hitta variationer. Knepet är att hitta fraser som många söker på, men som har låg konkurrens. Jag använder Scribe för min nyckelordsresearch. Det går lätt och fort.

3. Sedan är det viktigt att du faktiskt använder dessa ord på listorna i dina bloggposter. Överdriv inte, men i valet mellan två synonymer så gäller det att välja nyckelordet. Även här använder jag Scribe.

4. Om du använder WordPress på egen plattform är pluggen SEO by YOAST ett måste. Denna plugin guidar dig att hamna rätt alldeles precis innan du ska publicera ditt inlägg.

5. Dina allra bästa och viktigaste fraser borde ha egna landningssidor. När du skrivit ett blogginlägg som innehåller frasen, länka inlägget till landningssidan och länka tillbaka från landningssidan till blogginlägget. På det sättet får du så kallade Resource Pages som blir bra startpunkter för dem som intresserar sig för ett visst ämne som du ofta skriver om på bloggen.

Man blir ju såå glad när någon kommenterar på bloggen, men få gör ju det. Hur ska jag trigga mina läsare att kommentera?
Kommentarer är det allra svåraste för en bloggare, även för rutinerade bloggare som jag själv. Här kommer några goda råd:

1. Uppmuntra ditt nätverk att kommentera. Det är lättare för fler att kommentera om någon har vågat lägga den första. Det är lite som att dra igång en stillastående lastbil, motståndet är stort i början, men börjar det rulla så är det lättare att behålla ett momentum.

2. Svara snabbt och utförligt. Tillför mer kunskap i dina kommentarer när du svarar. Erbjud dina kommenterare din närhet.

3. Var tydlig med vad du vill att människor ska säga i sina kommentarer. Att be dem att bara kommentera räcker inte. Be dem dela med sig om sina erfarenheter av det du har beskrivit. Be dem om deras ställningstaganden.

4. Om du puffar för ditt inlägg i sociala medier, be dem som läser att delta i diskussionen på din blogg. Om de ställer frågor i en tråd på Facebook, förklara vänligt men bestämt att deras frågor och funderingar får ditt fulla bemötande på bloggen.

5. Överkurs: Odla ett konversationsklimat i kommentarsfältet. Jag plockar ofta bort kommentarer som säger “Great post!” och mejlar dem och berättar att jag bara godkänner kommentarer som utvecklar innehållet i bloggposten. De som läser kommentarerna ska inte slösa sin tid.

Om jag tittar på min trafik (via Statcounter) ser jag att bara drygt 10 procent är återkommande besökare – hur gör jag för att öka denna kvot?
Det är lyckligtvis ganska enkelt, du behöver börja bygga en epostlista. RSS-prenumeranter i all ära, men en epostlista kan du vårda, utveckla och växa på ett helt annat sätt.

Om du tittar på min blogg – vad tycker du att jag gör bra och vad ska jag förbättra?
Älskar din blogg. Glad, lättläst och intagande. Men du behöver erbjuda en möjlighet att följa din lista, även om du planerar att använda den väldigt sällan. Lägg inte bara ut ett formulär, utan förklara tydligt och synligt varför läsaren gör klokt i att prenumerera på dig.

Ett sätt att driva trafik är ju att tipsa om sina blogginlägg på twitter och facebook. Hur många gånger kan man tipsa om en (samma) post i sina kanaler utan att behöva vara en skämmig spammare?
På Facebook i regel en gång. På Twitter beror det på vilket sorts följe du har. Om personer följer dig för att du snackar så kan dina följare bli arga om du pushar länkar. Men om du har som strategi att dela läsvärda länkar så tycker jag att två gånger med några timmars mellanrum är bra. Har du ett internationellt följe till och med tre gånger för att vara relevant i olika tidszoner.

Men det gäller också att komma ihåg att det är viktigt att jobba med det som kallas för Native Content, det vill säga att anpassa innehållet mycket noggrant till den kanalen där du postar. Om du puffar för din blogg på Twitter, varför inte använda dig av ett ryckcitat från din bloggpost istället för rubriken? Och med Twitters VCard kan du ju också jobba med bilder på ett helt annat sätt.

Om det är på Pinterest eller LinkedIn så brukar jag rekommendera att lägga in rubriken eller en variation i blogginlägget huvudbild.

Slutligen, har du andra fler bra knep på att driva trafik till bloggen?
Dela kunskap som är enkel för en besökare att ta till sig. Jag kallar detta för 15-minutersregeln. Om en läsare kan ta till sig den kunskap du delar och enkelt testa denna kunskap själv OCH få ett resultat på under 15 minuter, då har du ett blogginlägg som kan leva länge, dra mycket trafik och delas flitigt.

 

Tack Jerry för fantastiska tips! Jag tar redan till mig när det gäller e-postlista och har nu skapat ett konto hos Mailchimp. För er som vill få ett urval av mina bästa inlägg, gör klokt i att prenumerera på nyhetsbrevet nedan.

Dessutom: Vilket är ditt bästa bloggtips? Dela med dig i kommentarsfältet!