Välj en sida

Instagram_logo_copy

Förra veckan skrev jag en första post om hur man får fler följare på Instagram, då med exempel på från fyra företag som berättade om hur de använder Instagram och hur de arbetar för att få fler följare. Idag följer jag upp den posten med ytterligare tips på hur man som företag kan öka sin närvaro på Instagram.

Till att börja med, bestäm varför ni ska finnas på Instagram och vilket syfte konton ska ha i er externa kommunikation. För att ge några exempel utifrån de intervjuer jag gjorde med företag om Instagram i min förra post:
Lagerhaus använder Instagram för marknadsföringskanal och för att visa upp sitt breda sortiment
Let’s dance (TV4) använder Instagram för att driva tittare till programmet
Dramaten använder Instagram för att berätta om verksamheten
Ishotellet lägger tonvikten vid bilddriven marknadsföring, vilket Instagram fungerar bra för
– Arla använder kontot Bregottfabriken för att skapa en förlängning av reklamfilmerna och sätta kossorna i huvudrollen

Sedan är det viktigt undvika att använda Instagram som en kanal för produktmarkandsföring. Använd Instagram för att bygga relationer med användarna istället för att bara tänka sälj. Eftersom tonvikten på Instagram ligger på bilder är det visuella såklart mycket viktigt. Du måste hålla en hög nivå på bildkvalitet- och kreativitet. Till skillnad från Facebook (där bilder också är viktigt) så syns alla dina bilder i dina följares flöden. Facebook har ju sin EdgeRank vilket gör att alla poster inte syns i dina följares flöden.

Här är några tips på hur du kan få fler följare på Instagram:

1. Berätta intressanta historier 
En bild säger mer än tusen ord, men sätt gärna bilden i ett sammanhang så att du kan berätta en historia med bilden. Då får du lättara ut ditt budskap.

2. Posta bilder ofta
Se till att de personer som ansvarar för Instagramkontot är ute i verksamheten och dokumenterar det som händer så att kontot känns aktuellt och uppdaterat.

3. Använd hashtaggar
Det finns flera tjänster där du kan se vilka hashtaggar som är populärast just nu. Om det passar in i din historia – använd dessa för att driva mer trafik till ert konto. Exempel på tjänster är Webstagram, TagsForLikes och Tagstagram.

4. Följ andra Instagrammare
Instagram är ett socialt nätverk, och precis som med Twitter är ett bra sätt att få fler följare att helt enkelt följa andra. Många följer dig tillbaka. Men det betyder inte att du ska följa alla användare som du hittar. Fokusera på de som rör sig inom samma nisch som dig och som framförallt verkar vara relevant utifrån ditt företags målgrupp..

5. Skriv bra bildtexter
Förutom att, som i tips nummer 1 berätta en historia, så är det generellt viktigt att lägga ner lite kraft på att beskriva bilden. Har du fått inspiration av en annan instragrammar, ge denne cred med ett mention.

6. Engagera till kommentarer
En viktig aspekt på Instagram är att få mycket likes och kommentarer så att bilden syns under ikonen som liknar en kompassros. populära bilder leder till mer trafik och fler följare. Därför är det viktigt att leda till kommentarer och likes när du postar dina bilder.

8. Dela till andra nätverk
När du postar en bild till Instagram kan du också att dela din bild till andra nätverk. Utnyttja det här för att få dina följare på Facebook och  Twitter att uppmärksamma dina Instagrambilder.

9. Använd din Instagram-hemsida
Alla Instagramkonton har även en en webbsida hos Instagram där bilderna finns representerade. Det gör att du kan länka till bilder och ditt konto från din blogg, Facebook, och annat. Adressen dit är www.instagram.com/användarnamn.

10. Prata om Instagram i andra kanaler
Berätta för ditt företags målgrupper om Instagram på andra kanaler som exempelvis hemsidan, i mailsignaturer eller på Facebook. Arrangera tävlingar där du använder Instagram som plattform.

Om du som läser detta har ytterligare tips – dela gärna med dig i kommentarsfältet!