Välj en sida

Bill-Gates-vs.-Mark-Zuckerberg-ALS-Ice-Bucket-Challenge
Ingen har väl undgått att nätet svämmar över av människor som häller en hink iskallt vatten över sig i #IceBucketChallange och därefter utmanar tre personer att göra det samma.

För er som missat vad det handlar om är här en kort sammanfattning:
#IceBucketChallenge går i ut på att utmana kompisar att hälla en hink isvatten på sitt eget huvud. Personen som blir utmanad att göra detta kan välja mellan att antingen göra det och utmana tre nya personer eller att donera pengar till forskning för ALS. ALS står för Amyotrofisk lateralskleros (ALS) och är en neurodegenerativ nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar och den drabbade individen blir i förlängningen förlamad.

Att hälla en hink isvatten är inget nytt i idrottskretsar och det var där det hela började. Kopplingen mellan #IceBuckettChallenge och ALS började i Boston där ALS-sjuka basebollspelaren Pete Frates såg fenomenet på nätet (se ett inslag om detta här). Eftersom han själv inte kunde hälla en hink vatten över sig själv, utamanade han sina forna lagkamrater att göra så, vilket de självklart gjorde och adderade att de gjorde det för att supporta forskning kring ALS genom handlingen. Detta spred sig snabbt bland idrottsjärnor i Boston och sedan över hela landet och därefter hakade kändisar och allmänhet på och vi står nu mitt i en nätepedemi av hinkar med vatten som hälls över huvuden i hela världen.

Varför är detta en framgång?

Att detta fått spridning råder det ingen tvekan om. Detta är förmodligen den grej som fått mest spridning i världen om man inkluderar alla som själva lägger upp filmklipp med utmaningar. Trots detta har #IceBucketChallange fått kritik för att kopplingen mellan handlingen/videoklippet är otydligt med syftet samt att man kommer undan att donera pengar genom att själv anta utmaningen.

Är den kritiken befogad?

Inte om man tittar på resultatet. #IceBucketChallange har på mycket kort tid nått en (enorm) kritisk massa vilket gjort detta till en världsnyhet. Spridningen har nåtts tack vare sin enkelhet och att så många kändisar har lagt upp filmer. Detta har skapat stort intresse vilket lett till att ALS har kommit upp på agendan, även om man inte pratar om den i själva utmaningen. Se bara på söktrenden kring ALS innan och under #IceBucketChallange:

icebucket

När det gäller summan insamlade pengar, som ändå måste vara det viktigaste måttet om detta är en succé eller inte har precis passerat 88 miljoner dollar. Folk antar både utmaningen OCH donerar pengar.

Varför får detta en så stor spridning?

Det är inte första gången sociala medier används för att samla in pengar till välgörande ändamål, faktum är att det sker varje dag över hela världen. Men vad är det som gör att #IceBucketChallange får en sådan enorm spridning? Det finns ett par element i detta som gör det framgångsrikt och kombinationen av dessa helt unik:

  • Det startade inom en krets kända idrottsmän som alla kände stort engagemang i frågan. Det bidrog till en snabb spridning till andra idrottsmän vilka alla hade många följare. Viralen spred sig snabbt till andra kretsar människor.
  • Från idrott var steget över till andra kändisar litet, vilket gjorde detta snabbt till ett medialt fenomen.
  • Att kändisar gjorde detta skapade cred, vilket ledde till att ”alla” ville göra samma sak.
  • Att spela in en utmaning och lägga upp den på nätet är enkel nu när alla har en smartphone och ett Facebook eller Youtubekonto.
  • Vi gillar att visa upp oss och kan vi göra det i en kontext tillsammans med idrottstjärnor, skådisar och andra kändisar blir det ännu mer frestande göra så.
  • Alla lägger på sitt personliga raster i utmaningen vilket gör det extra kul att se på filmerna.
  • Sist men inte minst – varje person uppmanas att utmana tre nya, vilket tripplar varje genomförd #IceBucketChallange – detta är en dröm för alla som vill få spinn på en fråga på nätet.

Så, vilken är din favoritfilm? Jag såg den här med Casey Neistat som jag tyckte var riktigt bra!