Välj en sida

seo-pr

Att synas i sökmotorer (läs Google) är såklart en superviktig del i ditt PR-arbete. I många fall kanske viktigare än den publicitet du jagar när du skriver ett pressmeddelande. Det är alldeles för få som jobbar med sökverktyg i PR-arbetet utan skriver bara sina pressmeddelanden och skickar ut dem via MyNewsdesk, Cision eller via sin egna maillista. Förutom att journalister använder Google när de gör research kring nyheter är det också viktigt att tänka sökordsoptimering av nyheter och bloggposter när du vill nå dina slutkunder.

Här är några enkla tips för hur du kan använda sök för bättre PR:

Köp sökord
– Använd Google Adwords och köp relevanta sökord. Presenterar du en spännande nyhet imorgon – se till att köpa ord kopplat till den idag och några dagar framåt. Detta kommer att leda till mer trafik till ditt pressmeddelande.

– Vad gör konkurrenterna? Köp sökord kopplat till deras utspel. Lanserar konkurrenten en utmanare till er produkt – öka annonseringen i ert gemensamma ämne och driv trafik till ditt senaste pressmeddelande eller en bloggpost där ni berättar om er produkt.

– Häng med i nyhetsflödet och köp aktuella sökord och koppla det till era aktiviteter. När hela Sverige sitter och kollar på finalen av Let’s dance – har ni någon dansrelaterad nyhet som ni kan driva trafik till. Generellt är det en bra PR-strategi att agera i realtid och koppla din verksamhet till aktuella ämnen. Men applicera inte bara detta i medierelationerna – gör det även i era sociala kanaler och i ditt arbete med sökordsoptimering.

Inspireras av Google Trends
Google Trends kan du se vad man söker på just nu. Här kan du hitta ämnen som är aktuella och som du kan använda för dina pressmeddelanden eller bloggposter. Använder du dessa begrepp så vet du att många söker kring detta. Jämför också hur dina begrepp står sig mot konkurrenternas, vilket kan ge en fingervisning om vad du behöver kommunicera mer om för att komma högre upp i sökningarna.

Analysera din trafik
Genom att använda Google Analytics kan du få fram en mängd intressant data som du kan använda för din utvärdering:
– Varifrån kommer trafiken?
– Ger PR och arbete i sociala medier något resultat?
– Vilka nyckelord måste vi jobba mer med?
– Vilka sidor besöker våra besökare efter de kommit in på vår sajt

Jag är verkligen ingen expert på sökordsoptimering eller sökordsmarkandsföring, men så mycket vet jag att med några enkla knep kan man göra mycket för att driva mer trafik.

Om du som läser detta och har mer kunskaper – kommentera gärna och tipsa om intressanta länkar i ämnet!