Välj en sida

Half-Way-There-50-Yard-Line

Det som var ett infall för drygt 50 dagar sedan har nu blivit 50 av 100 inlägg i en utmaning som kan tyckas fånig – att blogga en gång om dagen i 100 dagar. Nu är jag halvvägs igenom denna utmaning och min spontana kommentar är ”varför har jag inte gjort det här tidigare?”. Ja kanske inte blogga varje dag i 100 dagar, men att ha en blogg med regelbundna inlägg. Visst har jag bloggat förut, men det har varit kopplat till den arbetsplats jag befunnit mig på. Nu har jag en egen blogg som jag använder för att sätta mig in i ämnen som jag tycker är intressanta och som jag vill fördjupa mig i. Bloggen har också blivit ett arbetsredskap, både i befintliga uppdrag, men även som en marknadsföringskanal.

Under de gångna 50 dagarna har jag lärt mig hur (och när) man får spinn på en bloggpost och mer om tekniken kring bloggverktyget WordPress. Om jag ser på vad jag lärt mig på de 50 posterna hittills är jag grymt nyfiken på vad jag kommer att lära mig av de kommande 50 posterna.

Hittills har över 3 500 personer läst mina poster, vilket är väsentligt fler än jag någonsin vågat tro. Jag är glad och stolt för varje person som tar sig tid att läsa mina inlägg. Det jag vill lära mig mer om är hur jag ska göra för att få er som besöker min blogg att återkomma. Kanske borde jag skapa ett nyhetsbrev?

När jag inledde utmaningen tänkte jag att jag får göra korta inlägg ett par gånger i veckan, för att mäkta med utmaningen. Men tittar jag på det jag gjort hittills så har jag lagt ner mycket, mycket mer tid än vad jag tänkt. Posterna har varit längre och jag har lagt mer mer tid på research och skrivande, men det har definitivt varit värt arbetet.

Om jag ska välja ut de fem bästa inläggen (bäst innehåll och flest läsare) så blir det dessa:

Skippa kontor och landsgränser – Detta inlägg baseras på en intressant bok jag läst och inspirerade mig även till en bloggserie som jag kallar Hur jobbar DU. Det här ämnet har gett möjlighet att involvera andra personer på min blogg, vilket gett en ytterligare dimension.
Lärdom: Hitta gärna ett återkommande tema som involverar andra.

Från gravöl till bubbel för #riktaforver – Inför en reunion med den första byrån jag jobbade på, Rikta Kommunikation, skrev jag denna post. Fick ett par hundra läsare på denna, mycket tack vare att många av mina forna kollegor spred inlägget.
Lärdom: Skriv ett ämne som många vill sprida.

Svara på frågor och var tillgänglig – En snabbanalys av Klarnas krishantering kring skriverierna i Svenska Dagbladet. Ett par personer med många följare spred detta vilket ledde till att denna post är den mest lästa hittills (drygt 500 läsare).
Lärdom: Agera på dagsaktuella ämnen och jobba för att få rätt personer att sprida ditt inlägg.

Så här får du fler följare på Twitter – Eftersom jag jobbar med att coacha ett gäng företagare att bli mer aktiva på Twitter gjorde jag denna post. Jag lade ner en hel del tid på denna post för att bli en ”undervisande” post och jobbade på att få twittrare jag känner att sprida posten.
Lärdom: Nytta ger bra spridningseffekt.

Hur säljer man fler kokböcker om man ger bort dem gratis? – Jag ställde en fråga på min Facebooksida; vad ska jag blogga om? Min vän Johan Hedberg berättade att han testat att dela ut sin kokbok enligt freemium-modellen och att jag skulle titta närmare på det. Ett intressant ämne som ligger i linje av det jag jobbar med. Mycket tack vare Johans stora följarskare, blev denna post en klickraket.
Lärdom: Ställ frågan om vad dina läsare vill läsa. Det skapar dessutom en grogrund för ytterligare spridning.

Jag vill rikta ett stort tack till alla er som bidragit med innehåll och/eller idéer till bloggen, kommenterat mina inlägg och självklart alla som läser mina inlägg. Nu är det bara 50 inlägg kvar i den här utmaningen (jag fortsätter givetvis efter detta). Vad vill ni att jag ska skriva om? Kommentera gärna!

Gillar du det jag skriver? Lägg till mig i din Feedly-feed:
follow us in feedly