Välj en sida

new-year-2015-greeting-cards

Jag har under en serie bloggposter låtit ett antal orakel spana in i 2015. Här kommer en sammanfattning av vad vi, enligt superpanelen, har att vänta oss av det nya året.

Politik
Enligt Niklas Svensson blir 2015 den politiska förnyelsens år. Med Anna Kinberg Batra som ny moderatledare och statsministerkandidat följer en stor utrensning inom Moderaterna inom både politik och företrädare. Efter regeringskrisen har även Socialdemokraterna ett behov av att förnya både politiken och staben kring partiordföranden.

Nyvalet öppnar för nya konstellationer, en större öppenhet gentemot medierna, och politiska samtal och diskussioner som inkluderar människor som tidigare stått utanför. Alla politiska partier har i dag ett behov av att engagera fler – och då inte bara i valrörelsen.

En spaning från Niklas, som redan efter ett par dagar slog in i och med Flilippa Reinfelds övergång till Aleris, är att allt fler föredetta toppolitiker lämnar politiken för mer välbetalda jobb i näringslivet – framför statliga uppdrag och ideella organisationer.
Läs hela Niklas Svenssons spaning här.

Media
Nästa år kommer mediekartan ritas om – och med den behovet av en ny, uppdaterad mediepolitik, menar medieanalytikern Olle Lidbom. Uppemot 50% av all bannerannonsering lär vara programmatics (datadriven digital mäklarmiljö mellan annonsörer och publicister) nästa år.

Tv-krisen slår till och tittarna kommer fly tablålagd tv och traditionella tv-kanaler, och annonsörerna kommer fly tillsamman med dem. Efter HBO, Netfix och Fox intåg i Sverige så kommer vi se fler internationella aktörer in i Sverige.
Läs hela Olle Lidboms spaning här.

Prylar
Enligt prylbloggaren Åsa Wallenrud kommer Internet of things kommer fortsätta växa och vi kommer se att wearables tar sig in mer på arbetsplatserna. 3D-skrivarna fortsätter att utvecklas och kommer bli billigare och smidigare. Man kommer också se att vi arbetar ännu mer i molnet än tidigare.
Läs hela Åsa Wallenrunds spaning här.

Kommunikation
Dagens Media-reporten Erik Wisterberg menar att journalistikens kris skapar utrymme för andra. När Sveriges stora nyhetsredaktioner dräneras på resurser samtidigt som nätets sug efter engagerande historier tycks större än någonsin skapas större möjligheter för företag att nå ut med sitt innehåll på redaktionell plats, förutsatt att det är starkt nog.

När annonsörerna inte längre kan köpa sig till snabb massiv räckvidd via tv kommer vi få se mer kreativitet för att lyckas bryta igenom. Ett lyckligt fåtal varumärken kommer att lyckas nå guldådern och få sin nätkampanj att bli världsviral.

Slutligen så dör pr-bluffen (tänk Marbou Black, Lidls Dill mfl) under 2015.
Läs hela Erik Wisterbergs spaning här.

Populärkultur
Rebecca Crusoe menar att dokusåporna får ny energi under 2015. Att Paradise Hotel blivit höstens stora lägerelds-tv är inte förvånande lika mycket som förebådande – Rebecca tror att svaret på tittarflykten finns hos produktionsbolagen och i tvärsnittet mellan svinbra casting och digital distribution.

Podcasten Serial manade vägen för true crime in i finrummet . Under 2015 kommer fler branscher plagiera detta frmgångsrecpept. Sedan spanar Rebecca att vi kommer se fler kvinnor gå över till andra sidan – till de korthåriga alltså.
Läs hela Rebeccas spaning här.

Slutligen spanade Värvet-Kristoffer att mörkret kommer till musiken, samtidigt som han kommer vårda sin kropp som sitt tempel.
Läs hela Kristoffer Triums spaning här.